Bitcoin Introductie

Bitcoin Introductie

Wat is Bitcoin?

In 2009 werd Bitcoin, een revolutionaire nieuwe digitale vorm van geld, geïntroduceerd. Met Bitcoin kan waarde verstuurd worden in de vorm van “bitcoins” (BTC) via het internet. In simpele taal is Bitcoin een digitaal boekhoudsysteem wat ook wel de Bitcoin Ledger of Blockchain word genoemd waarin staat welke bitcoins bij welke eigenaar horen.

De blockchain is een permanente chronologische lijst van alle Bitcoin transacties sinds de introductie in 2009. De blockchain wordt geverifieerd en draaiende gehouden door nodes (computers/servers) die de Bitcoin software draaien. Deze nodes zijn verspreid over heel de wereld. Samen zorgen ze voor een volledig decentraal netwerk zonder centrale partij.

Het Bitcoin protocol is een decentraal netwerk verspreid over heel de wereld op computers die de Bitcoin software draaien.

Dit decentrale karakter maakt het netwerk enorm veilig en betrouwbaar. Als gevolg is het nooit gehackt en draait het al 10 jaar lang zonder enige interruptie zoals hier aangegeven. Tevens is het protocol vrijwel onveranderbaar. Overheden en tegenstanders kunnen niet voorkomen dat Bitcoin bestaat en blijft groeien. Ook worden aanpassingen en verbeteringen aan het netwerk langzaam en doelbewust doorgevoerd door ontwikkelaars en anderen die het netwerk willen ondersteunen.

Waarom is Bitcoin geld?

Bitcoin is een totaal nieuwe vorm van geld . Echter om Bitcoin als een nieuw monetair netwerk te zien is een kleine introductie tot “wat is geld?” nodig. Als voorbeeld nemen wij goud. Goud vervult de rol van geld al voor duizenden jaren in de vorm van baren en munten. Voor kleine hoeveelheden en dagelijkse transacties werkt goud perfect. Het is duurzaam, herkenbaar, en behoud zijn waarde over lange periodes omdat het een arbeidsintensief proces is om te delven en er een relatief eindige voorraad van is op Aarde.

Tijdlijn waarin fysieke objecten gebruikt als geld langzaam overging in digitale vormen van geld.

Echter goud is zwaar, lastig te verplaatsen en moeilijk te verdelen wat uiteindelijk resulteert in centralisatie en het ontstaan van centrale banken. Een centrale bank bewaard goud in zijn kluizen en geeft hiervoor “papier” goud uit. Dit kon op elk moment ingewisseld worden voor fysiek goud. Ook was dit “papier” goud makkelijker te verplaatsen, te verdelen en te accepteren als ruilmiddel.

Helaas door deze centralisatie word het moeilijk te verifiëren hoeveel goud daadwerkelijk aanwezig is in de kluizen van centrale banken. Ook word door het centraliseren van goud een derde partij geïntroduceerd. Er moet vertrouwt worden dat (centrale) banken niet sjoemelen met de hoeveelheid “papier” goud in verhouding tot het fysieke goud in de kluis.

Vergelijking tussen fiat geld en Bitcoin en het verschil tussen beiden.

Echter zit de geschiedenis vol met voorbeelden waarin dit vertrouwen geschaad is en wat door de geschiedenis heen leidde tot bank-runs met banken die geen goud meer in kluizen hadden maar wel papier-goud in omloop. Dit leidde tot veel recessies/depressies met alle gevolgen van dien.

Tegenwoordig is ons geld is niet meer gedekt door goud en bestaat het volledig uit overheid uitgegeven valuta, ook wel fiat genoemd. Fiat betekent: “omdat wij (overheden) het zeggen”. Tegenwoordig is fiat (Euro, Dollar etc.) het onderpand voor krediet (creditcards) en ander elektronisch geld in de hele wereld!

Welke eigenschappen bezit geld?

Echter om als nieuwe vorm van geld te fungeren zijn bepaalde eigenschappen vereist. Het moet draagbaar, verdeel-baar, duurzaam, verifieerbaar en schaars zijn en over een lange periode zijn waarde vasthouden. Bitcoin voldoet aan alle criteria en is superieur vergeleken met goud en helemaal met fiat. Bitcoin lost het probleem van verificatie op wat goud mist plus een absolute schaarsheid wat alleen kan bestaan in de digitale wereld.

Vergelijking tussen Bitcoin, goud, fiat en hun overeenkomsten/verschillen.
Vergelijking tussen Bitcoin, goud, fiat en hun overeenkomsten/verschillen.

Bitcoin was in zijn eerste jaren vooral een verzamel object. Enkele jaren later begon Bitcoin langzaamaan als betaalmiddel te fungeren. Tegenwoordig zijn er steeds meer locaties waar betalen met Bitcoin mogelijk is. Ook is het een perfecte opslag van waarde door zijn onveranderbare hoeveelheid. De prijs volatiliteit hoort bij het natuurlijke proces waarbij het een wereldwijd erkende nieuwe vorm van geld wordt.

Het Bitcoin protocol zorgt voor een scheiding tussen de staat en geld en verbreekt de monopolie die de staat heeft op geld. Tevens zorgt Bitcoin dat er geen menselijk vertrouwen meer nodig is om geld te laten werken in een vrije markt. Een belangrijk metafoor is: “vertrouw niet, verifieer”.

Voor de eerste keer in de geschiedenis is er geen derde tussenpersoon, zoals een bank, meer nodig om waarde van persoon-tot-persoon te sturen. Het is permissieloos, niet censuurbaar en vereist geen goedkeuring van banken/overheden en financiële instanties om te bestaan. Deze vrijheid om zelf te bepalen is wat veel nieuwe mensen trekt. Bitcoin geeft financiële vrijheid voor degene die kiezen om de vruchten van hun werk hierin te bewaren!

Geïnteresseerd in hoe bitcoin werkt? Klik hier voor de volgende pagina.