Waarom alleen Bitcoin?

Waarom alleen Bitcoin?

Bitcoin Blokhoogte: 776169

Waarom alleen bitcoin het potentieel heeft om uit te groeien tot een succesvolle vorm van geld? Schaarsheid is de eigenschap die bepaald of iets geld kan worden of niet. Oftewel hoe zeldzaam is iets in de wereld en is het makkelijk om er meer van de te maken of op een andere manier te produceren. Is dit niet het geval dan is de kans zeer groot dat het als geld gebruikt kan worden. Namelijk alle vormen die geld door de geschiedenis heeft aangenomen, totdat ze vervangen werden, waren schaars vanaf het begin. Het beste voorbeeld zijn de edelmetalen goud en zilver.

Rai stenen als betaalmiddel en opslag van waarde

Een ander voorbeeld waren de Rai stenen van het Yap eiland in de Federale Staten van Micronesië. Het waren grote ronden stenen gemaakt van kalksteen die gebruikt werden door de lokale bevolking zowel als betalingen als opslag van waarde. Dit vanwege de totale afwezigheid van deze stenen op de eilanden zelf omdat er geen kalksteen aanwezig was. De stenen werden gedolven van andere eilanden die ver weg lagen en het kostte veel tijd om ze te produceren en vervolgens naar het Yap eiland te transporteren.

Echter hun waarde verdween wanneer een Ierse-Amerikaan besloot om grote hoeveelheden van deze stenen ergens anders te produceren in grootte getallen. Vervolgens gebruikte hij de stenen om te betalen voor kokosnoten met de bevolking van het Yap eiland. Binnen enkele jaren was de waarde van Rai stenen volledig verdund en werden ze niet meer beschouwd als opslag van waarde en ruilmiddel. De conclusie is: een goede vorm van geld is OVERALop de wereld schaars!

Waarom altcoins nooit geld zullen worden

Voorbeelden in de cryptocurrency wereld van slechte vormen van geld zijn altcoins (alles behalve Bitcoin). Met name altcoins zoals Ethereum of Cardano zijn geen geld en zullen dat ook nooit worden. De grootste zwakte van deze altcoins is het feit dat ze makkelijk gecreëerd kunnen worden uit niets.

Alleen Bitcoin is anders. Het is op bijzondere wijze losgelaten in de wereld en heeft hierdoor een natuurlijke groei doorgemaakt met een enorm groot en groeiend netwerk effect. Hoe meer mensen het gebruiken, des te waardevoller het wordt en des te sterker het wordt. Opnieuw trekt dit weer nieuwe mensen aan. Zo herhaald de cirkel zich en groeit het netwerk.

Dit ontstaan van het netwerk effect kan niet gekopieerd worden en dit draagt bij aan de schaarste van Bitcoin. Tevens is het extreem gedecentraliseerd met de grootste hashing (computer rekenkracht) kracht van de wereld en verdeling van Bitcoin full nodes. Ook is het hierdoor niet mogelijk om te rommelen met het protocol en bijvoorbeeld de totale voorraad bitcoin te veranderen boven de 21.000.000. Dit zou namelijk verdunning van de huidige voorraad zijn. Bitcoin bezit schaarsheid door het netwerk effect EN het bewust ingebouwde (moeilijk) onveranderbare karakter.

Bitcoin en het Lindy effect

Het Lindy effect stelt dat hoe langer “iets” (Bitcoin) een periode overleeft en heeft bestaan hoe langer het waarschijnlijk in leven blijft. Bitcoin kan niet vernietigd worden. Altcoins die competeren met Bitcoin moeten begrijpen dat om voor hun succesvol te worden ze meerdere dingen voor elkaar moeten krijgen.

Ten eerste, moet de meerderheid het Bitcoin netwerk verlaten en de meeste naar hetzelfde andere netwerk gaan. Dit is in de praktijk niet het geval omdat er duizenden andere keuzes altcoins zijn. Verlaters zullen dus verspreiden naar verschillende altcoins en niet concentreren.

Mensen sparen in het beste geld dat er is. Een altcoin zou fundamenteel gezien beter moeten zijn dan Bitcoin als opslag van waarde en schaarser zijn. Voldoet het niet aan deze voorwaarden, dan zal het überhaupt niet eens in de buurt komen.

We nemen als voorbeeld te zeggen dat aluminium geld is. Aluminium wordt veel meer gebruikt dan goud maar het is veel minder waardevol dan goud omdat het geen geld is. Aluminium kan geen geld zijn omdat het niet schaars is, er zijn ontelbare hoeveelheden aluminium in de aardkorst.

Hetzelfde geld voor altcoins zoals Ethereum of Cardano. Er is geen schaarsheid in Ethereum of Cardano en in beide gevallen is er een kleine groep mensen die bepaald wat er met het protocol gebeurd. Ethereum is gewoon een vorm van fiat met een centraal bankier.

Waarom alleen Bitcoin de monopolie, die de staat heeft op ons geld, op kan lossen

Alleen Bitcoin is geboren om weg te stappen van centraal bankieren en de scheiding van geld en staat en niet om rijk te worden door de oplossing (Bitcoin) te verbeteren met altcoins. Een altcoin dat niet competeert met Bitcoin moet bruikbaar zijn om waardevol te zijn maar moet waardevol zijn om bruikbaar te zijn.

Alleen Bitcoin is een poging tot de vervanging van het fiat-systeem waar wij in leven. Je koopt Bitcoin en verkoopt het NIET. Je spendeert Bitcoin op het moment dat het zijn ECHTE waarde gevonden heeft. Er is geen exit strategie nodig terug naar fiat. Je spaart in Bitcoin door te DCA-en (dollar-cost-average) en besteed geen aandacht aan altcoins.

Het belangrijkste probleem om op te lossen is de scheiding tussen de staat en geld. Alle andere problemen zijn klein in vergelijking en minder belangrijk. Bitcoin is DE uitvinding en ontworpen omdat het een probleem oplost. Namelijk de scheiding van geld en staat. Er is geen alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*